Tommy Söderholm efterlyser en konstruktiv dialog mellan föräldrar och barn. "En bra grej är att vänja yngre barn att de får köpa speltid - en timmas städning blir en framför skärmen. Men det är nog svårt att få tonåringar till det."
Växjö

Dataspelandet tog över hans liv

1:34 min

Allt fler föräldrar söker hjälp för att deras barns dataspelsmissbruk ökar, det berättade Nyheterna igår. En som vet hur det känns när spelen blir verkligare än det vanliga livet är Tommy Söderholm i Växjö.

Tommy Söderholm som arbetar i en kombinerad datorbutik och spelhall  i Växjö har spelat sen de första speldatorerna kom för mer än trettio år sen. Han berättar att spelen periodvis tagit otroligt stor plats i hans liv, som när spelet Civilisation kom på 90-talet.  

– Jag och några kompisar låste in oss i en lägenhet och spelade konstant i fem dagar. Vi började på onsdagen och tisdagen veckan därpå konstaterade vi att Pepsin var slut. Då frågade någon: när var vi ute sist? Det var i onsdags, säger Tommy Söderholm.

Till slut kände Tommy Söderholm att spelet tagit över hans liv alltför mycket. Han träffade bara sina kompisar online och inte i verkligheten. Han städade inte och han kände att han behövde ta ut extra semesterdagar för att hålla igång sina spelkaraktärer.

– Det blev för mycket, absolut. Jag fick dra ner till ett minimum, numera spelar jag ca 6-8 timmar i veckan, säger han.

"De unga vill att föräldrarna bryr sig"

Tommy Söderholm varnar föräldrar för en alltför fördömande attityd. Däremot menar han att de flesta unga spelare gillar att föräldrarna bryr sig och vill diskutera vad som gäller. Trots att han själv haft en närmast osund relation till datorspelen, har det också haft sina fördelar.

–  Min pappa sa alltid: ”sitt inte framför skärmen, skaffa ett riktigt jobb.” Men i och med att jag varit en nörd, har jag fixat och lagat mina datorer och andras datorer – vilket ju gjort att jag kan arbeta professionellt med det.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista