1 av 2
Rickar Söderlund. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio
2 av 2
"Svårare att ge en klar koppling"
Växjö

Studenter ska skriva sig i Växjö

1:39 min

En ny metod ska få fler studenter att skriva sig i Växjö, tror Växjö kommun. Men Rickard Söderlund från kommunens och Linnéstudenternas samarbetsprojektprojektet Ny i Växjö, delar inte optimismen.

– Det är lite svårt att förstå vad de menar, säger Rickard Söderlund. Det är bostadsbrist i Växjö och utan bostäder är det svårt att folkbokföra sig i kommunen.

Den nya metoden innebär att Linnéstudenterna ska arbeta för att få fler studenter att skriva sig i Växjö kommun. Ju fler som kommunmedborgare som rekryteras, desto mer pengar kommer studentkåren att få.

"Svårare att ge en klar koppling"

Kristina Thorvaldsson, tillförordnad kommunchef, är osäker på hur mycket bostadsbristen påverkar studenternas val av ort.

– Vi har en bostadsbrist i hela kommunen och det påverkar studenterna också. Sen i vilken mån det innebär att studenter väljer att inte komma till Växjö, det är nog svårare att ge en klar koppling där emellan. Men visst är det en försvårande omständighet.

Studenter ska känna sig mer välkomna

Anledningen till att kommunen önskar att fler studenter ska folkbokföra sig i Växjö är skattemedel och ökat invånarantal. Men det ska även göra att studenterna känner sig mer välkomna i sin nya bostadsort.

Projektet Ny i Växjö drivs av Linnéstudenterna med pengar från Växjö kommun. Bland annat sätter man ihop ett välkomstpaket för att locka studenterna att bosätta sig i Växjö. Men Rickard Söderblom vet vad som lockar mest: en lägenhet.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista