Kronoberg

Kräftfisket har inletts i länet

En kall vår och en regnig sommar är inget bra recept på gott kräftfiske. Från flera håll har rapporterna om tillgången på kräftor varit negativa, men i Helgasjön ser det däremot bättre ut. Per-Arne Terrs är ordförande i Helgasjöns fiskevårdsområde och har varit ute och kontrollerat.

– Jag har inte så mycket koll på hur det ser ut i andra sjöar i länet men det har ju rapporterats om att det finns ganska ont om kräftor. På de ställen vi har fiskat i Helgasjön ser det dock ganska bra ut. 

Tillgången på kräftor varierar

– Man vet inte riktigt varför kräfttillgången varierar, men man har sina teorier. Det kan handla om temperaturen, vattnet, vädret och hur årstiderna blir. Skalömsningen påverkar också tillgågen på kräftor, kräftan byter ju sitt yttre skal ett par gånger om året. När de små kräftorna byter skal går de och gömmer sig berättar Per-Arne Terrs vidare.

Mer om kräftfisket hittar du här

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista