Älmhult

Inga nya förlustpengar till fars

Det var en engångsföreteelse
1:33 min

I dag är det premiär för Pigge Hesselmans fars Hole in one på Cykelakuten i Älmhult. Förra året gick Älmhults kommun in med en förlustgaranti på 100 000 kronor för showen, men så blir det inte i år.

Förlustgarantin innebar att om det inte kom tillräckligt med folk till föreställningen, skulle kommunen kompensera företaget med upp till 100 000 kronor.

Förra årets buskisfars Cykelakuten spelades under spöregn på Älmhults utescen och bara omkring 300 personer löste biljett. Dubbelt så många hade behövt dyka uppför att showen skulle gå jämnt upp, så Älmhults kommun fick pytsa in de hundra tusen kronorna för att täcka förlusten. Något de inte gör om i år.

– Det utgår inget liknande förlustbidrag eller förlustgaranti i år och det var vi tydliga med att tala om. Vi vill gärna testa och se att det kan komma fler och nya aktiviteter till Älmhult rent allmänt. Och detta kan ju vara ett sätt att locka de som vill prova om det funkar i Älmhult och det gör man det vid ett tillfälle, säger Elisabeth Peltola, centerpartistiskt kommunalråd i Älmhult.

Så detta var en engångsföreteelse?

– Ja det var det.

Eftersom det blir en fars i år igen, tycker Elisabeth Peltola att det var en bra investering, även om kommunen nu försöker hitta andra vägar att få igång aktiviteterna i Älmhult.

– Vi har diskuterat och sagt att det kanske inte är just förlustgaranti, men vi skulle hemskt gärna vilja få till något som gör att vi kan stötta när det är något nytt, säger hon.

Karin Avenäs
karin.avenäs@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".