Växjö

Ytterligare 15 miljoner kronor dyrare med arenastaden

15 miljoner dyrare med mellanområden på arena staden
2:35 min

Växjö kommuns kostnader för Arenastaden har överstigit budgeten ordentligt. Sammanlagt har bygget kostat 50 miljoner mer än man räknat med. Senaste fördyringen handlar om att områdena mellan arenorna ska rättas till, något kostar 42 miljoner kronor, vilket är 15 miljoner över budget. 

Anledningen till fördyringen är, enligt projektledare Anders Franzén, dels en underskattning av de stora ytorna när kalkylen gjordes och att fler parkeringsytor ska göras.

– Det stora nu är egentligen bara att vi har räknat fram den verkliga kostnaden. Då ser man att omfattningen blivit större än vad vi räknade med. Det är mer det, än att priset har stigit.

Så ni har räknat fel?

– Ja, det var en underskattning av arealerna.

Inte första gången som budgeten justeras uppåt

Det är inte första gången som budgeten justeras uppåt när det gäller Arenastaden. Bland annat har tidigare både Öster och Växjö lakers fått låna ytterligare miljoner för att kunna färdigställa sina arenor.

– Man kan säga att det kanske är 50 miljoner kronor sammantaget och det är väl ett normalt överskridande. Det är aldrig kul när det inträder men det är inte så ovanligt.

Bland växjöborna går åsikterna isär om det här är rimliga summor att lägga på Arenastaden.

– Vad ska man svara på det, man kan inte bara slänga ut hur mycket pengar som helst det är så mycket annat som behövs ju. Dessa pengarna skulle kunna gå till mycket annat, som äldrevården till exempel, säger Marianne Weick.

– De flesta kommuner lägger för mycket pengar på dåliga grejer. Samtidigt, om man lägger miljoner på en discoboll i sjön så är det bra att man lägger pengar på någonting som i alla fall kommer till nytta. Det är inte omöjligt att vi får igen dessa pengar, säger Johan Nyström.

Charlotta Svanberg är kommunalråd i Växjö med särskilt politisk ansvar över arenastaden.

– Det som inte känns bra är när man tar ett beslut som inte är grundat på rätt underlag och när man får ta nya beslut för att lägga till nya pengar. Däremot tror jag att samtliga politiker fortfarande tror på själva satsningen och tycker den är rätt. Men det klart att det inte känns bra att man inte riktigt har haft koll på siffrorna.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".