LRF-basen i Jönköpings län, Mikael Bäckström, kräver att regeringen vidtar snabba åtgärder för att rädda mjölkbönderna. Foto: Cjell Fransson Sveriges Radio.
Sverige

Stor oro bland mjölkbönder

LRF-ordförande: ”Vi kan inte betala våra räkningar”
1:41 min

Sänkt ersättning gör att mjölkbönderna upplever sin värsta kris på många år. Nu kräver bönderna att regeringen gör något åt situationen, som annars kan betyda att många tvingas i konkurs.

– Jag är rejält orolig. Det här är inte hållbart, det kommer att hända dramatiska saker om man inte kan hantera det här på ett förnuftigt sätt, säger Mikael Bäckström, länsordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Han hoppas att mjölkproducenter skall klara sig helskinnade hur krisen, men är ändå orolig.

– Jag hoppas att ingen skall gå omkull, men med det här priset så blir det ju så, det är ingen diskussion.

Överproduktion av mjölk

Enligt Mikael Bäckström ser situationen likadan ut för flertalet av landets 5000 mjölkbönder. Han menar att vi får gå tillbaka ända till 70-talet för att hitta samma besvärliga läge. Det beror på Höga foderpriser i kombination med att många är svårt skuldsatta efter stora investeringar, men framför allt att det finns en överproduktion av mjölk  i världen som gör att bönderna fått kraftigt sänkt ersättning för mjölken.

– Det betyder att vi inte kan betala våra räkningar, så är det. Antingen får alla vara med på ett eller annat sätt, eller så får vi kasta in handduken.

Kräver åtgärder

Mikael Bäckström anser att krisen som mjölkbönderna står inför har gått allt för långt, och menar att det nu är en fråga som ligger på regeringens bord. Han kräver åtgärder som skall stärka bönderas verksamhet.

– Det finns åtgärdsprogram. Man har tittat på regelförenklingar, att ta ner kostander och stärka konkurrenskraften. Jag tror också att det finns en del att göra när man tittar på koldioxidskatten. Nu är man tillbaks och beskattar oss igen. Bort med det fort som attan, säger Mikael Bäckström, som menar att nyckeln till att vända den negativa trenden stavas konkurrenskraft.

– Det gäller att se till att vi blir konkurrenskraftiga med allt som vi bara orkar och kan.

Kritisk till Arlas prognos

Mikael Bäckström säger att man från Arlas sida ser en ljusning mot slutet av året, men han är kritisk till det och menar att åtgärder krävs omgående.

– Det måste vända långt innan dess, annars hjälper det nog inte.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".