Foto: Karin Avenäs
Växjö

Ceremoni för Hiroshimaoffren

Hiroshimaoffren är inte bortglömda
1:35 min

Det är snart sjuttio år sedan det hände och det ägde rum långt bort från Kronoberg. Men det gör det inte mindre viktigt att uppmärksamma

Det tyckte Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet i Växjö. På Hiroshimabombningens årsdag under måndagen höll föreningen en ceremoni på Vattentorget för att minnas offren.

– Vi lider av konstant dåligt minne, vi försöker glömma dåliga saker som vi borde komma ihåg, säger Annika Ströberg Karlsson från internationella kvinnoförbundet för fred och frihet.

Annika Ströberg tycker att lika viktigt som att aldrig glömma de mer än tvåhundratusen människor som dog i Hiroshima och Nagasaki, är att minnas vad som orsakade deras död: kärnvapnen.

Intresset för fredsfrågor verkar lågt
Anna Lisa Eneroth är ordförande i föreningens Växjökrets, och hon är besviken över att intresset för internationella fredsfrågor just nu verkar vara så lågt.

– Särskilt i Sverige är det jättelågt. På 80-talet fanns en stor fredsrörelse, men sedan vet jag inte var som hände. Kanske kände folk att det var lönlöst att demonstrera, det blev krig i alla fall.

Men kvällens arrangemang lyckades i alla fall fylla lokalen. Det börjar skymma och har blivit dags för ceremonins avslutning, där femtio ljuslyktor av papper ska få flyta ut i Växjösjön. På väg ner mot vattnet träffar jag Tua Lundin. Hon är 27 och ensam i sin åldersgrupp - de flesta är betydligt äldre.

– Jag tror att unga kanske framför allt engagerar sig i saker som ligger närmare dem i tid. Det finns så mycket problem att engagera sig i, jag tror inte att det handlar om intresse, säger hon.

Känslomässiga kopplingar
Trots att det gått 67 år och bombningarna inträffade mer än 800 mil härifrån tycker hon ändå att de känns nära.

– Det känslomässiga kopplingarna är lätta att känna en kväll som denna. Visst Japan känns långt bort, men jag tänker på alla som varit med om liknande saker, all sorg, all skräck som andra människor utsätts för, säger hon.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".