1 av 2
Thomas Jonsson är pantbankschef lät belåna en husvagn som visade sig vara stulen. Foto: Karin Avenäs/ Sveriges Radio
2 av 2
Den stulna husvagnen. Foto: Polisen
Växjö

Ovanlig husvagnstvist till domstol

"Kommer strida till sista instans"
1:42 min

Växjö pantbank lät ett par belåna en splitterny husvagn i september förra året, men fordonet visade sig vara stulet. Nu anser sig både försäkringsbolaget och pantbanken vara de rättmätiga ägarna, och fallet tas upp i domstol.

Historien börjar i september förra året då ett par i trettioårsåldern kom in på Wexio pantbanks Linköpingsfilial för att belåna en splitter ny husvagn. De ska på bröllopsresa, säger de. Pantbankschef Thomas Jonsson börjar med att kolla upp deras identiteter. Paret visade upp korrekta handlingar och registreringsbevis.

 --Kvinnan hade svenskt körkort och mannen var dansk. Det var inget konstigt med det. Jag kollade också registreringsbeviset, och begär ett utdrag ur fordonsregistret, säger han.

Löser aldrig ut husvagnen

Alla nummer stämde, och enligt Thomas Jonsson hade paret också två originalnycklar till husvagnen. De två får belåna vagnen till 150 000 kronor. Men sedan kommer de aldrig tillbaks för att lösa ut den. Så Thomas Jonsson börjar förbereda sig för att sälja husvagnen och ringer till den tyska fabrikanten för att kolla garantivilkoren.

--Jag nämner chassinumret och då säger fabrikanten: vänta, det där numret stämmer inte. Vänta lite, jag måste kolla upp det. Och då tar det bara ett par timmar och så dyker det upp tre stora poliskillar här. ”Vi vill kolla på din husvagn. Vi tror att det är något skumt med den, tyvärr.”

Husvagnen visade sig ha stulits i Ängelholm ett och ett halvt år tidigare. Transportstyreslen hade därefter registrerat fordonet och gett det riktiga papper, trots att chassinumret var falskt. Företaget som ägde husvagnarna i sin tur gick i konkurs strax efter att de fått sina försäkringspengar.

Känner sig lurad av Transportstyrelsen

Och nu är alltså frågan om det är Wexiö pantbank eller Länförsäkringar i Skåne som har äganderätten. Thomas Jonsson säger att han nästan känner sig mest lurad av Transportstyrelsen.

--Det är fullkomlig skandal att man inte kan lita på svenska myndigheter. Jag som lekman hade inte en tanke på att jag skulle behöva kolla chassinumret hos tillverkaren.

Tvisten avgörs i Växjö Tingsrätt senare i höst.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".