Den stulna husvagnen. Foto: Polisen
Växjö

Transportstyrelsen slår i från sig kritik om dålig kontroll

Har ingen skyldighet att kolla
1:23 min

Husvagnen lämnades till pantbank med falska papper. Men Transportstyrelsen menar att de inte har begått något fel när de kontrollerade.

Som vi berättade igår strider Växjö pantbank just nu med ett försäkringsbolag om rätten till en husvagn. Ett par belånade husvagnen hos Växjö pantbank efter att ha visat upp korrekta fordonshandlingar från Transportstyrelsen. Trots att papprena var i ordning visade det sig att chassinumret var falskt.

Pantbankens chef tycker att Transportstyrelsen borde kontrollerat husvagnen bättre innan de utfärdade registreringsbeviset. Men enligt myndigheten har inget fel begåtts.

Enligt Kjell Åke Sjödin, som är Transportstyrelsens expert på tillståndsfrågor, har myndigheten ingen skyldighet att kontrollera chassinumret hos tillverkaren. Men däremot jämförs det mot internationella register så att det inte handlar om ett stulet fordon. Och extrakontroller görs enbart om något verkar skumt.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".