Växjö

Ska bli bättre på själmordsprevention

Ska bli bättre på att förhindra självmord
1:34 min

Socialstyrelsen kräver att vuxenpsyk agerar efter att patient tagit självmord. Nu ska rutinerna förändras.

Socialstyrelsen kräver åtgärder från Kronobergs vuxenpsyk efter att en patient tagit sitt liv förra hösten, det har vi tidigare berättat. Socialstyrelsen ansåg bland annat att psykiatrin inte gjort någon systematisk bedömning av risken för att mannen skulle begå självmord. Och enligt verksamhetschef Lars Gunnarsson, håller landstingets vuxenpsykiatri just nu på att ändra rutinerna för att bättra förhindra liknande händelser.

– Med anledning av Socialstyrelsens beslut håller vi på att uppdatera det vårdprogram vi använder för självmordsprevention, säger Lars Gunnarsson.

Fallet handlar om en 45-årig man som återkommande haft kontakt med psykvården eftersom han haft psykiska besvär sedan uppväxten. Efter träff med en psykoterapeut i februari blev han förra året uppsatt på en väntelista för terapi, och fick en tid sex månader senare. Men en vecka innan det planerade terapitillfället hade mannen tagit sitt liv i hemmet.

Händelsen Lex Maria-anmäldes och då Socialstyrelsen granskade  journalen drog man slutsatsen att vuxenpsyk inte gjort någon systematisk bedömning av risken för att mannen skulle begå självmord.  

Men enligt verksamhetschef Lars Gunnarsson håller läkargruppen just nu på med att förändra arbetssättet så att de bättre ska förhindra självmord hos personer som varit i kontakt med vården. De nya rutinerna ska vara helt klara till hösten.

– Det vi gjort redan nu är att vi infört riskbedömningar som ett så kallat tvingande sökord. Det betyder att behandlaren vid varje tillfälle som denne skriver i journalen måste ta ställning till om en själmordsriskbedömning måste göras, det kan inte glömmas bort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".