1 av 3
– Får vi ut två katter är det fem på väg in. Vi får inte ha mer än trettio katter här, berättar Benice Nieminen. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 3
Katthemmet i Växjö. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
3 av 3
Vi har haft katter som varit här i närmare två år säger Benice Neiminen. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Växjö

Fler sommarkatter lämnas åt ödet

Varje år lämnas många katter åt ödet och värst är det runt semestern. Ett antal av de katter som lämnas ute för att klara sig själva hamnar hos Djurens vänner i Växjö som säger att det är ovanligt många att ta hand om i år.

Benice Nieminen jobbar på föreningens katthem i Växjö.

– Det var en herre som ringde och sa att han hittat en låda i skogen ute i Vislanda. Där i låg hon med fem nyfödda ungar som vi fick åka och hämta, berättar hon om en svart katthona i en bur.

– Man ser hur pigga och glada de är nu och två av dem är redan tingade så det får ett hem, och det kommer de andra få också.

Fler katter tas om hand

Kattmamman Sollan är en av de tjugoen katterna som bor på Djurens vänners katthem i Växjö. Förra året tog de hand om runt 130 katter och det blir fler och fler för varje år säger de. 

På sommaren är det som mest att göra. Familjer som skaffat katt över semestern lämnar ibland bort dem mot slutet av sommaren. Vissa av dem får ett hem, andra inte och i år har det varit ovanligt många katter att ta hand om här i Kronoberg.

– Får vi ut två katter är det fem på väg in. Vi får inte ha mer än trettio katter här, berättar Benice Nieminen.

På katthemmet i Växjö avlivas inga katter

En sak som Benice Nieminen tror kan få folk att låta bli att kontakta katthemmet är att många tror att katterna avlivas om ingen vill ta hem dem. Så är det inte på katthemmet i Växjö berättar hon.

– Katterna avlivas inte om de inte är sjuka. Utan då får de bor kvar, vi har haft katter som varit här i närmare två år. Rätt vad det är så kommer det någon som vill ha dem.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".