Johnny Niklasson i Lerdala är bedrövad över hur skräpet skadar djuren. Foto: Henrik Jansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Sverige

Kor dör av nedskräpning

"Det är ett fruktansvärt lidande"
1:28 min

Varje år skadas drygt 2 000 kor när de får i sig skräp som slängts ut med vägarna. Skräpet gör så att kornas magar skärs upp inifrån.

Skräp som slängs ut med vägarna är ett växande problem för bönder och deras djur. När gräset på ängarna bredvid vägen slås och hackas till foder, så kallat ensilage, förvandlas aluminiumburkar och hårdplast till vass flis som korna sedan får i sig.

En av dem som drabbats är bonden Johnny Niklasson i Lerdala. Han har förlorat tre kor i år efter att deras magar trasats sönder.

– Korna är glupska och äter upp allt som hamnar på foderbordet. Sen hamnar resterna i magen och skär sönder magen och kan tillochmed skära sönder hjärtat, säger han.

Lidande
Johnny Niklasson har tidigare förlorat omkring en ko varje år på grund av skräpet. Men i år har redan tre av hans kor dött. Ett ekonomiskt bakslag då varje ko innebär en förlust på ungefär 30 000 kronor. Men det Johnny Niklasson tycker är värst är hur djuren får lida.

--Det är ju ett fruktansvärt lidande. det är ju bara att tänka sig själv att stoppa en trasig ölburk i magen.

Vad ska man göra åt det?

--Folk får helt enkelt skärpa sig. Man får säga till dem som skräpar ner.

Vet folk om vad som händer med skräpet?

– Det har vanligt folk inte en susning om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".