1 av 2
Flera älgar har dött av en mystisk sjukdom. Foto: Stefan Carlsson/ Privat
2 av 2
Stefan Carlsson tillsammans med hunden Zingo. "Det är hemskt att se älgarna lida", säger han.
Kronoberg

Älgar sjuka av okänd smitta

"Man ser vilket lidande de haft"
0:22 min

Den senaste tiden har en rad mystiskt sjuka älgar hittats i Sydverige. Smittans orsak är okänd men den kan ha ett samband med de hårlösa infekterade älgar som hittades i Kronoberg förra hösten.

Stefan Carlsson, jägare från Vederslöv, berättar om en älg som hittades av hans jaktlag förra hösten.

– Den var fullständigt hårlös och svart i huden, så den var kraftigt infekterad inuti. Den luktade rätt så illa, säger han.

Det är inte fastställt om djuren haft samma sjukdom som de som nu påträffats i Blekinge, Skåne och södra Kronoberg. De senare älgarna har varit magra, förvirrande och i några fall blinda.

"Forskningen kommer att intensifieras"

Enligt Torsten Mörner, veterinär vid Statens Veterinärinärmedicinska institut, kommer ett fältlaboratorium sättas upp i Blekinge för att hitta orsaken till smittan.

– Vi kommer intensifiera forskningen i höst, och tar gärna emot rapporter från folk som ser älgar eller rådjur som beter sig underligt och har rörelsestörningar, säger han. 


Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".