I fjol skalades kopparen av på klockstapeln. Foto: Linnea Olsson/ Sveriges Radio
Alvesta

Rekordår för kopparstölder befaras

"Det här är andra gången"
2:00 min

Många kyrkor i länet har fått påhälsningar från koppartjuvar senaste tiden och enligt bolaget Kyrkans Försäkring kan det bli ett nytt rekordår för kopparstölder. Skogskyrkan i Alvesta har fått påhälsningar av tjuvar flera gånger.

Göran Alexandersson är kyrkoherde i Alvesta och vi möter honom på Skogskyrkans kyrkogård. Där stals koppar för drygt två veckor sedan.

– Här har man tagit stuprör och hängrännor och sedan har man klätt av hela taket på sakristian. Det är ungefär 25 kvadratmeter, säger han.

Hur mycket koppar är det här?

– Det är nog inte särskilt mycket, det kan de inte få så mycket för. Men så länge det finns sådana som köper det, får man väl anse att de är lika skyldiga som dem som river av plåten.

– Jag är väldigt illa berörd, man blir orolig inför framtiden. Vad händer i nästa steg? Det här är andra gången man är här på Skogskyrkogården, säger Göran Alexandersson.

Ny teknik för identifiering

Enligt Kyrkans Försäkring säljs stulen koppar oftast till skrothandlare för runt 40 kronor kilot. Där uppger man att kopparen ska märkas med en ny teknik så att man kan se varifrån den kommer. Denna teknik ska ha varit framgångsrik i Storbrittanien. Men Göran Alexandersson är tveksam.

– Då måste man ju hitta den först, de som köper in den vill ju inte bli påkomna. Och de som säljer den smälter väl ner den, säger han.

Nu ska man restaurera Skogskyrkan, men någon ny koppar blir det inte.

– Nej, nej. Den här kyrkan är så ny så den är inte kulturminnesmärkt. Det blir något annat, säger Göran Alexandersson.

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".