Niklas Johansson och Jan Hammarå på Älmhults ridklubbs jublieumscup. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Kronoberg

Problem med regler för sjukvårdsvolontärer

"Vi måste finnas på plats"
1:42 min

Nya riktlinjer gör att det i framtiden kan bli svårare för Röda korset att ställa upp med ideell sjukvårdspersonal på olika evenemang och tävlingar.

Niklas Johansson är med i Röda korsets första hjälpengrupp och idag ställer han upp som frivillig på en ridtävling i Älmhult.

– Vi sitter här på bänken mittemellan padockarna, där hästarna rider upp. Om någonting skulle hända, om någon trillar av hästen, då finns vi på plats om det skulle behövas, säger han.

Kan bli färre evenemang

Denna tävling är ett av de 70 evenemang i Kronoberg som första hjälpengruppen är ute på varje år. Men i framtiden kan det blir färre.

I landet är runt en fjärdedel av alla frivilligarbetare sjuksköterskor eller läkare och om de gör mer än att ge första hjälpen, måste de enligt Socialstyrelsens regler journalföra vad det gjort. Men något system för hur det skulle gå till det finns inte.

Kan bli tvungna att arbeta utan sjuksköterskor

Än så länge kommer alla kunna jobba kvar medan Röda korset ser över att alla volontärer vet vad de får och inte får göra. Men det skulle i slutändan kunna leda till att de blir tvungna att arbeta utan sjuksköterskor och läkare. Det är något som bland annat socialminister Göran Hägglund uttalat sig emot.

Yvonne Johnsson är med och anordnar ridtävlingen i Älmhult och hon menar att frivilligarbetarna är viktiga.

– De är kunniga, de är på plats och de är synliga. Det känns som en trygghet för ryttarna och en trygghet för oss arrangörer att de finns på plats, berättar hon.

Kan bli jobbigt för många arrangörer

Om Röda korset skulle bli tvungna att tacka nej till sjukvårdsutbildade skulle det göra att de inte kan vara ute på lika många platser. Det tror Yvonne Johnsson skulle försvåra för många.

– Jag tror det blir jättejobbigt för många arrangörer. För den här typen av arrangemang har vi krav på oss att vi ska ha sjukvårdsutbildad personal.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".