Liz Berglund är budgetrådgivare. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Lång väntan på hjälp med ekonomin

"Många pensionärer kommer"
1:36 min

Det är långa väntetider för att få budget- eller skuldrådgivning i Växjö, och köerna växer. I dag kan man få vänta i uppemot ett halvår på att få en första tid hos en rådgivare.

– De flesta som står i vår kö har arbete, hel- eller deltid, det är många pensionärer som kommer till oss nu och personer med sjukersättning och sjukskrivna, ja alla typer av människor, säger Liz Berglund, budgetrådgivare i Växjö.

De två budget- och skuldrådgivarna som finns i Växjö kommun har fullt upp. Just nu är det 104 personer som får hjälp, och ytterligare 101 personer väntar på att få ett första besök.

– Det kan vara allt från att man behöver hjälp med att göra en budget till att man sitter hemma och prioriterar vilka räkningar och skulder man har råd att betala.

Rådgivarna kan bland annat hjälpa till med att göra en budget, att se över skulder och göra avbetalningsplaner eller hjälpa till och ansöka om skuldsanering. Många som hör av sig har redan stora problem med ekonomin, och att de då får vänta i uppemot ett halvår på hjälp gör ju inte situationen bättre, säger Liz Berglund.

– Det kan ju innebära att man blir ytterligare skuldsatt, att man försöker lösa situationen kortsiktigt genom att till exempel ta nya lån för att betala andra lån.

Hur ser du på det?

– Självklart är det inte bra.

De senaste åren har det varit en stadig ökning vad gäller antalet hjälpsökande. Fler och fler har hamnat i ekonomisk knipa samtidigt som budget- och skuldrådgivningen har blivit mer känd. Och Liz Berglund tror att ökningen kommer att hålla i sig.

– Tendensen visar ju att fler söker vår hjälp eftersom vi har betydligt fler personer i kö nu än vad vi hade för ett år sedan.

Vad ska ni göra för att klara att ta emot alla?

– Förvaltningen håller just nu på att se över vad som kan göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".