Kronoberg

Kinaresa ska skapa tillväxt

"Kan inte visa på konkreta arbetstillfällen"
1:43 min

Kinasamarbete ska öka tillväxten, men efter ett år finns inga tydliga resultat. Nu åker sju personer från regionförbundet dit för att teckna avtal.

I slutet av veckan åker sju personer från regionförbundet södra Småland till Kina. Resan är en del av ett samarbetsprojektet och moderate regionstyrelseordföranden Roland Gustbee är en av dem som åker till Kina.

– Vi ska bland annat teckna ett avtal med Suzhou som är en stad utanför Shanghai. Där ska vi samverka kring miljöteknik och även industriproduktion och sådant.

Kinasatsningen på tre år har nu varit igång i ett år och hela projektet kostar 2 385 000 kronor. Syftet med samarbetet är att öka tillväxten här i regionen. Förutom Suzhou åker regionförbundet också till Shanghai.

– Där ska vi inrätta ett kontor tillsammans med regionförbundet i Kalmar och Linnéuniversitetet, som ska jobba med att hjälpa svenska företag att göra affärer i Kina men också ragga studenter till Linnéuniversitetet.

Men hittills har samarbetet med Kina inte gett någon utdelning i Kronoberg, vare sig det gäller affärer eller studenter.

– Än så länge kan vi inte visa något mätbart, säger Roland Gustbee.

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".