Marcus Vinnerborg slutar döma NHL. Foto: David Richard/Scanpix
Ljungby

Vinnerborg återvänder från domarkarriär i NHL

"Man tappar kontakten med sin barn"
1:36 min

Han var föreste europé att döma i NHL, men nu är han tillbaka. Efter två år blev livspusslet ohållbart och Marcus Vinnerborg återvände till Ljungby.

– Livet som NHL-domare var rättså tufft stundtals. Man ligger ute på roadtrips i mellan sju och 14 dagar och så kommer du hem ett par, tre dagar och ger dig iväg igen. Under de åtta nio månader som säsongen pågår där borta träffar man inte familjen särskilt ofta. Framförallt träffar man inte sina barn särskilt ofta, säger Marcus Vinnerborg.

Minns du den första matchen, någongång i november 2010 Dallas mot Anaheim?

– Det kommer jag nog aldrig kunna glömma, det var en fantastisk upplevelse. Men det är inte bara det jag minns. Det är konceptet, att ha fått möjligheten att införlivas i en ny kultur, ett nytt samhälle, en ny arbetsgrupp, barnens skolgång och hustruns sociala insatser. Allt det är bestående minnen.

Kan du tänka dig att återvända?

– Det händer nog inte inge. Det är inget mål heller, det är att fortsätta en fin karriär här hemma och leva ett bra liv.

Lyssna på en längre intervju med Marcus Vinnerborg på  hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".