1 av 2
Det otillförlitliga graviditetstestet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Helen Tagesson, avdelningschef för kvinnoklinikens öppenvård. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Graviditetstest kan ha gett fel besked

26 kvinnor kan ha fått fel besked
1:25 min

Kronoberg är ett av de landsting i landet som använt sig av graviditestester som inte är tillförlitliga. Testerna har i vissa fall visat att kvinnan inte är gravid trots att hon varit det, och flera tusen graviditetstester i landet har nu återkallats.

– Vi har använt 26 stycken av de här graviditetstesterna i Ljungby och Växjö, men i nuläget vet vi inte vilka kvinnor det gäller, säger Helen Tagesson, avdelningschef för kvinnoklinikens öppenvård.

Vad ska ni göra nu?

– Vi ska försöka ta reda på vilka kvinnor det är, och vi ska också sprida informationen i sociala medier och på landstingets hemsida.

De felaktiga graviditetstesten har sålts i cirka 10 000 exemplar till sjukhus och kvinnokliniker i hela landet. Och i Kronoberg hann man alltså använda det på 26 kvinnor nu i sommar innan det drogs tillbaka av tillverkaren.

Testet kan inte köpas på apotek

Den här typen av test används bara av sjukvården som en efterkontroll vid medicinska aborter, alltså efter att man tagit abortpiller, och det går inte att köpa på apotek.

På grund av patientsekretessen kan landstinget inte skicka riktade brev hem till de 26 kvinnorna, utan hoppas att kvinnorna själva tar kontakt och gör om graviditetstestet. I värsta fall kan det här innebära att någon som trott sig ha avbrutit en graviditet nu har fått ett felaktigt besked.

– Det kan ju vara så att det är någon kvinna som fått ett negativt graviditetsbesked och som kan vara gravid.

Är det någon kvinna i Kronoberg som har drabbats av detta?

– Ett patientärende kan vara kopplat till det här graviditetstestet.

Och vad gör ni åt det?

– Vi håller på och utreder den saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".