1 av 3
Peter Norman, styrelseordförande i Kulturparken Småland. Torgny Klasson, ordförande i Vöfab:s styrelse och kommunalrådet Bo Frank (M) tar ett spadtag. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 3
Så här kommer Kulturarvcentrum se ut. Foto: Vöfab
3 av 3
Så här kommer Kulturarvcentrum se ut. Foto: Vöfab
Växjö

Nytt arkiv guldgruva för forskare

"Arkivet ska vara öppet för alla"
1:23 min

På torsdagen togs det första spadtaget till Kulturarvcentrum Småland. Det nya arkivet med plats för 9 000 hyllmeter ska vara färdigt för invigningen om ett år.

Det nya arkivet byggs intill Smålands museums magasinbyggnad på Norremarks industriområde i Växjö

På Norremark kommer arkiven från Växjö kommunarkiv, Kronorbergsarkivet och från Smålands museum att samlas under ett tak.

-- Det är viktigt att man tillgängliggör kulturarvet och skapar en helhet, säger Lennart Johansson tillförordnad VD på kulturparken.

Kommer arkivet bara var öppet för forskare?

– Nej absolut inte. Det är öppet för alla som är intresserade, släktforskare, amatörforskare och även akademiska forskare.

Växjö kommunarkiv har vissa restriktioner när det gäller sekretessbelagt material, men de äldre samlingarna i kommunarkivet är tillgängliga för forskning, säger Lennart Johansson.

Om ett år ska det nya arkivet vara färdigt för invigning. Det beräknas kosta runt 21 miljoner kronor. När det öppnas är det tänkt att det ska bli betydligt lättare för allmänheten att hitta dokument och att forska.

– En väldigt stor del av vårt kollektiva minne kommer faktiskt att finnas här. Det kommer att vara en guldgruva för alla som är intresserade av Växjö och länets historia, säger Lennart Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".