Kronoberg

Höjd lön dröjer för landstingspersonal

" Man måste kunna ställa större krav"
1:45 min

Runt 1 500 personer som jobbar på landstinget i Kronoberg får vänta ända till november med att få ut sin nya lön efter vårens förhandlingar. Många av dem är lågavlönad vårdpersonal som undersköterskor och skötare.

– Jag tycker inte att en av länets största arbetsgivare ska hantera sina medarbetare på det här sättet. Man måste kunna ställa större krav på en sådan arbetsgivare att ha goda rutiner så man kan betala ut lön i rätt tid, säger Mikael Bergdahl från fackförbundet Kommunal vars medlemmar är berörda.

I april blev de nationella förhandlingarna mellan Kommunal och landstingen klara. Men innan de anställda får ut sina nya löner ska det också avgöras lokalt hur mycket varje anställd ska få. Det är där tiden dragits ut i Kronoberg och den nya, högre lönen kommer alltså inte förrän i november. Det tycker inte Mikael Bergdahl är bra.

– Våra medlemmar består till väldigt stor del av lågavlönade och om man får lite extra pengar kan avgöra huruvida man har råd att göra något på sin semester eller inte, säger han.

Landstinget å sin sida menar att Kommunals sätt att löneförhandla gör att det tar längre tid. De nya lönerna bestäms först efter att facket varit med i diskussionen medan landstinget hellre skulle se att det räcker med samtal mellan den anställde och dennes chef.

Christina Wennberg som är förhandlingschef på landstinget i Kronoberg tycker att den nuvarande metoden är för långsam.

– Den innebär rätt mycket tid att genomföra så vi ser gärna att man på sikt går över till den andra modellen, säger hon

Men det går att snabba upp processen även från landstingets sida.

– Vi vill förbättra det här med att man gör medarbetarsamtal och lönesamtal i god tid, berättar Christina Wennberg.

Är det en rimlig tid att få vänta ända till november att få ut den nya lönen tycker du?

– Under de förutsättningar vi har nu är det rimligt. Vi gör så gott vi kan.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".