Växjö Tingsrätt. Foto Martina Svensson/Sveriges Radio
Kronoberg

Erkänner bedrägeri för 600 000

I dag inleddes rättegången mot den 44-årige man som genom nätbedrägerier lurat av 81 personer på sammanlagt över 600 000 kronor.

Rättegången hålls vid Växjö tingsrätt, men de lurade personerna kommer från olika delar av landet. Mannen som en tid varit bosatt i Kronobergs län riskerar att fällas för grovt bedrägeri, något som kan ge upp till sex års fängelse.

Rymde från tidigare straff

44-åringen började 2009 avtjäna ett treårigt fängelsstraff för grovt bedrägeri. Under en permission 2010 rymde han och började systematiskt genomföra nätbedrägerier efter ett och samma mönster. Han satte in annonser på olika annonssajter om att han hade sådant som bilar, husbilar, husvagnar, vinterdäck, hästtransportvagnar och så vidare till försäljning, men han hade i själva verket inte något av det han annonserade ut.

De som ville köpa de utannonserade varorna ombads betala in en handpenning, oftast på några tusen kronor. De gjorde det och när de sen försökte nå 44-åringen för att få varan levererad gick han inte att nå. Han bytte identitet och telefonnummer.

Erkände brotten

44-åringen erkände i rätten i dag bedrägeri, men ansåg via sin advokat att brotten inte skulle klassas som grovt bedrägeri. Han förklarade de många fallen av bedrägeri med ett stort behov av pengar eftersom han är narkotikamissbrukare.

Eftersom 44-åringen tidigare dömts för grovt bedrägeri och dessutom rymt under permission riskerar han nu ett flerårigt fängelsestraff.

Rättegången fortsätter på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".