Mikael Jonasson och Tim Pettersson märker ut cyklarna. Foto: Linnéa Olsson/Sveriges Radio
Växjö

Nu ska vraken bort

"Vi lämnade 250-300 cyklar till polisen"
1:40 min

Växjö kommun håller på att märka ut cyklar runtom i centrum, för att kontrollera att cykeln verkligen har en ägare. Sen ryker de övergivna.

– De får en lapp på styret sen sätter vi tejp runt däcken för att se om cykeln rullar inom 14 dagar. Har de rullat får de stå kvar annars tar vi dem till polisen, säger kommunens gatunderhållare Mikael Jonasson som står på stationen och är i full färd med att märka cyklarna.

Han säger att det är många cyklar som har fått stå här på stationen alldeles för länge och nu ska de bort. Genom cykelparkeringskontrollen ska cyklar som inte används köras iväg så att de som verkligen behöver parkeringen får nytta av den.

Att folk lämnar cyklar på stationen ser Mikael Jonasson som ett problem.

– De kommer hit med cyklar både stulna och sådana som inte använder dem. De som verkligen behöver parkeringen får ställa sina cyklar jämte ställen, säger han.

Cykelgallring två gånger om året

I höstas genomförde cykelparkeringskontrollen för första gången och det blev succé, många cyklar kunde transporteras bort.

– Vi lämnade nog ner 250-300 cyklar till polisen, berättar Mikael Jonasson.

Nu ska ni göra en cykelgallring två gånger om året, vad tycker du om det?

– Cykelställen ska utnyttjas så att det inte ser skräpigt ut. Det är svårstädat när det står cyklar huller om buller, så det är positivt.

Om två veckor transporterar kommunen iväg cyklarna som inte används till polisens hittegodsavdelning.

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".