1 av 2
Getingar. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Christina Janstad, avdelningschef på akutmottagningen. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
VÄXJÖ

Fler på akuten efter getingstick

"Många har stuckits i munnen och på halsen"
1:34 min

Det är mycket getingar i naturen just nu och i år har fler än vanligt sökt vård på akuten vid Växjö lasarett efter getingstick.

– Vi har märkt en ökning av de som sökt för getingstick framför allt de senaste två veckorna. De har blivit stuckna på olika ställen men det som är allvarlig är att många blivit stuckna i munnen och på halsen, säger Christina Janstad, avdelningschef på akuten vid Växjö lasarett.

På akutmottagningen vid Växjö lasarett har man vissa dagar de senaste veckorna haft uppemot fem patienter varje dag som sökt vård efter att ha blivit stuckna. Vissa åker till akuten i onödan och skickas då till vårdcentralen istället. Men många som kommit har alltså blivit stuckna i munnen, vilket är allvarligt.

– Det svullnar alltid kring ett getingstick. Har man då fått sticket i munnen, kan luftvägarna täppas till och då är det viktigt att man får behandling och är på observation, säger Christina Janstad.

Har man blivit stucken i halsen, munnen eller i ansiktet ska man alltid söka akutsjukvård, säger Christina Janstad. Oavsett om man är allergisk mot getingar eller inte.

– Det gäller alla, säger hon. Har man däremot blivit stucken i benet eller armen, även om det är svullet, ska man gå till vårdcentralen.

– Vet man om att man är allergisk mot getingstick ska man också alltid söka sig till akuten direkt, fortsätter Christina Janstad.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".