Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix
Fridafors

Inget åtal för fiskdöd

Den stora fiskdöden som inträffade vid kraftstationen i Fridafors i Mörrumsån i augusti förra året var inte Öresundskrafts fel. Det meddelar nu åklagarmyndigheten som lägger ner förundersökningen om miljöbrott.

Det var den 17 augusti förra året som tusentals fiskar, bland annat öringar och laxyngel, hittades döda i Mörrumsån vid kraftverket i Fridafors där det pågick dammarbete.

Misstankar fanns då om att det kunde röra sig om ett miljöbrott. Men kraftverkets ägare Öresundskraft frias alltså från sådana misstankar.

Enligt vattentester från ån var halterna av kalcium visserligen förhöjda men inte så mycket att det kunde ha dödat fisken.

Istället var det förmodligen utsläpp av avloppsvatten med ammoniumkväve som orsakade fiskarnas död. Dagarna före fiskdöden hade det regnat kraftigt, och det kan ha orsakat utsläpp av avloppsvatten i ån.

Åklagarmyndigheten lägger alltså ner förundersökningen om misstänkt miljöbrott i samband med den omfattande fiskdöden.

Anne Marchal
anne.marchal@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".