Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Männen dominerar i toppen på kommunala bolag

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 05.00
"Få kvinnor söker uppdragen"
1:45 min
Kommunalråd Ann-Charlotte Wiesel säger att det är svårt att hitta kvinnor till mansdominerade branscher.

Det sitter långt fler män än kvinnor i toppen på de kommunala bolagen i Kronoberg. Inte ens vart fjärde bolag har en kvinnlig vd och det finns inte många fler bland styrelseledamöterna.

Av de 33 kommunala bolagen i Kronoberg har bara åtta en kvinna som vd och av dem ligger nästan alla i Växjö. I resten av länet finns det sammanlagt finns bara två kvinnor som är vd över ett kommunalt bolag.

I Ljungby anställde kommunen nyligen en ny, manlig VD till det kommunala energibolaget. Det var svårt att hitta någon kvinna till posten, menar kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Wiesel (M).

– Det var ju en stor majoritet av män. Det var även vissa kvinnor men tyvärr hade man inte riktigt rätt kompetens för uppdraget, berättar hon.

Mansdominerade branscher
Hon menar att en av anledningarna till att det är få kvinnor på chefsposterna i de kommunala bolagen är att det ofta rör sig om traditionellt mansdominerade branscher.

– Det är svårt att få kvinnor att söka den typen av uppdrag. Vi har samma problematik i bolagsstyrelser och på andra ställen också. Det är svårt att få kvinnor att söka chefsjobb överhuvudtaget, säger hon.

Även få ledamöter
Och visst finns det en skev könsfördelning även bland politikerna i bolagens styrelser. Av de ordinarie ledamöterna är 28 procent kvinnor, alltså ungefär lika stor andel som bland vd:arna.

En av de kvinnliga bolagsledarna i Kronoberg är Ann-Marie Ståhlberg som är vd på Växjös energibolag Veab. Hon känner inte till att det skulle finnas en brist på kvinnor som söker sig till den positionen.

– Jag har inte den erfarenheten att kvinnor på något sätt skulle vara mindre intresserade av att fungera som ledare i företag eller att ta på sig det ansvaret, den erfarenheten har inte jag. Och där är jag övertygad om att det finns minst lika många kvinnor som fungerar bra som ledare i bolag.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".