Foto: Lars Pehrson / Scanpix
Ryd

Kinesiskt bolag vill köpa Nimbus

Över tio anbud har nu kommit in från spekulanter som vill köpa konkursdrabbade båttillverkaren Nimbus, som bland annat har en fabrik i Ryd utanför Tingsryd. Nu vill ett kinesiskt konsortium ge sig in i leken.

Konkursförvaltaren Rickard Ström har ett tiotal anbud att skärskåda. Han ser stora möjligheter till ett lyckat resultat.

– Ja, det gör jag, utan tvekan. Vi har drygt tio anbud, både svenska och utländska. Syftet är att verksamheten ska fortsätta på de olika orterna, säger han.

Kinesisk spekulant

Nu spekuleras det om att ett kinesiskt konsortium vill lägga ett bud. Enligt Dagens Industri förfogar konsortiet Shanghai-fonden över 50 miljarder kronor som ska användas för att köpa båtkunnande till Kina. Men anbudstiden har redan gått ut och kineserna vill ha tre veckor att räkna på budet.

– Otänkbart, säger Ström.

Det lagda tidsschemat ska följas till punkt och pricka betonar han.

– Vi gör nu en utvärdering av buden och försöker skapa kombinationer som ger det bästa ekonomiska resultatet. Vi hoppas vara klara med det inom de närmaste tio dagarna. Vid månadsskiftet augusti september ska vi ha någon form av avtal, även om det är i form av en bindande avsiktsförklaring av en eller flera intressenter, säger Ström.

Målet är den nya ägaren, eller nya ägarna om koncernen säljs i delar, ska tillträda i mitten av september.

TT / P4 Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".