Foto: Hans Runesson/Scanpix.
Lessebo

Risk för ytterligare varsel i glasindustrin

Jansson: "Det fortsätter gå väldigt, väldigt dåligt"
0:57 min

Det går fortsatt dåligt för Orrefors Kosta Boda. Efterfrågan på glaset minskar och det kan bli tal om ytterligare varsel. Vd Torsten Jansson stänger inte heller dörren för flytt av ytterligare produktion utomlands. Då främst till Spanien och Turkiet.

– Det fortsätter gå väldigt, väldigt dåligt. Det är sjunkande efterfrågan och höga produktionskostnader. Om du intervjuar ett antal 20 åringar så ser du hur många som har glas på önskelistan när de fyller år eller tar studenten, säger han.

Det senaste varslet inom Orrefors Kosta Boda har slagit hårt mot glastillverkningen, den 7 september släcks ugnarna helt i Åfors.

Det senaste resultatet för Orrefors Kosta Bodas del gör att Torsten Jansson förbereder sig för att fler varsel kan komma.

– Det beror på hur utvecklingen blir, fortsätter det gå med förlust blir vi tvungna till att göra det.

Det många glasarbetare länge misstänkt och oroat sig för är att glastillverkningen i allt större utsträckning kommer att flytta utomlands, något som Torsten Jansson inte stänger dörrarna för.

– Det kommer alltid finnas en produktion i Kosta och Orrefors, men omfattningen på den, det får efterfrågan styra, säger Torsten Jansson.

I morgon, fredag, håller Orrefors Kosta Bodas ledning en presskonferens om läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".