Kira Kersting är överläkare på kvinnokliniken.
Kronoberg

6 av 10 gravida väljer KUB-test

"Många har väntat på detta länge"
1:55 min

60 procent av de gravida kvinnorna i Kronoberg har valt att göra ett så kallat KUB-test sedan det infördes i Kronoberg den första mars. Syftet med testet är att se om det finns en risk för att fostret har någon form av kromosomavvikelse.

– Många har väntat på detta länge, de som har fått barn tidigare har ju fått söka sig någon annanstans så de är ju väldigt glada över att vi kan erbjuda det här nu, säger Kira Kersting, överläkare på kvinnokliniken i landstinget Kronoberg.

KUB-testet är en kombination av ultraljud och blodprov och det visar ifall det finns en risk för kromosomavvikelser, Downs syndrom till exempel. Till skillnad från fostervattenprov är KUB-testet riskfritt och landstingets förhoppning är också att få ner antalet fostervattenprov.

10 av 500 fick negativt besked
Sedan KUB-testet infördes i Kronoberg i mars i år har 500 kvinnor gjort det, och det är 60 procent av alla gravida. Av de 500 är det tio som fått besked om att det finns en risk för att deras foster har någon form av kromosomavvikelse. Och det är svåra besked att ge, berättar Kira Kersting.

– De allra flesta kommer ju till en ultraljudsundersökning för att få ett bra svar, så visst blir de ledsna och oroliga. Väldigt få har tänkt i förväg vad de skulle göra. Vi ger dem information och sedan får de gå hem och fundera och prata ihop sig om vad de vill göra med svaret

Väcker etiska diskussioner
Av de tio kvinnorna som fick ett negativt besked var det två som sedan valde att göra abort. KUB-testen har väckt många etiska diskussioner, och det är bra säger Kira Kersting.

– Det är viktigt att man får in mycket kunskap och många åsikter och diskuterar sådana saker. Man är ju bara människa, och det är definitivt viktigt att man diskuterar det.

Hittills är det alltså 60 procent av de gravida i Kronoberg som valt att göra ett KUB-test, men Kira Kersting tror att den siffran kommer att öka.

– De flesta landsting som infört det för några år sedan har högre siffor och det tror jag att vi kommer att få också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".