1 av 2
Pierre Davidsson arrangerar Barncancertrampet. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
2 av 2
Armbandet som ska bidra till mer pengar.
Växjö

Cykeltrampet ska rädda liv

Arrangören: "Intresset har varit enormt stort"
1:40 min

Nästan dagligen får ett barn i Sverige cancer. Tre fjärdedelar av dom sjuka barnen överlever, enligt barncancerfonden och Idag är det dags för barncancertrampet i Växjö.

Initiativtagare är 23-årige Pierre Davidsson. Han säger att det är första gången han anordnar ett sådant här lopp, som han hoppas kan ge 100 000 kronor till barncancerfonden.

– Intresset har varit enormt stort. Det är 800 personer anmälda än så länge, säger Pierre Davidsson.

Men han hoppas på fler. Målet är att det ska dyka upp tusen personer i Evedal där start- och målgång är på barncancertrampet. Cyklisterna ska ta sig Växjö runt, en slinga på 45 kilometer.

– Tanken är att varje person ska betala 100 kronor i startavgift som går till insamlingen för att vi ska nå målet på 100 000 kronor, säger Pierre Davidsson.

Hittills han insamlingen gått lite trögt. Drygt 40 000 kronor har samlats in, berättar Pierre Davidsson. Han hoppas att fler pengar rullar in idag under tävlingen då många betalar på plats.

– Det hade varit roligt att se högre siffror på insamlingen men med tanke på att anmälningsantalet är så pass högt tror jag ändå att det kommer gå bra. Men vi hoppas att andra som inte är med och cyklar också bidrar till insamlingen.

Pierre Davidsson säger att han anordnar barncancertrampet eftersom han alltid har varit intresserad av att hjälpa andra människor. Han tycker att cancer är hemskt oavsett ålder.

– Speciellt när man är barn och har hela livet framför sig. Det är inget som man ska behöva gå igenom.

Genom insamlingar och forskning hoppas Pierre Davidsson att färre människor behöver gå igenom barncancer. Nu hoppas han att många cyklister dyker upp och att insamlingens mål på 100 000 kronor nås.

– Vi hoppas också på bra väder, så länge det är uppehåll är jag väldigt nöjd, säger Pierre Davidsson. 

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".