Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kronoberg

Nätbedragare döms till fängelse

Idag kom domen mot den 44-årige man från Kronoberg som åtalats för ett stort antal bedrägerier via nätet. Han döms till tre års fängelse för grovt bedrägeri och ska också betala ett skadestånd på totalt 890 000 kronor till de drabbade.

Mannen har enligt domen lurat närmre 80 personer och företag att köpa varor av honom genom annonser på nätet och i tidningar. Bland annat satte mannen in falska annonser om att han sålde bilar, husvagnar, hästtransporter och bildäck. Varor som i själva verket inte fanns.

Han fick spekulanterna att betala en handpenning, oftast på några tusen kronor. När de sedan försökte nå 44-åringen för att få varan levererad gick han inte att få tag på. Han hade då bytt identitet och telefonnummer.

I ett av fallen hyrde mannen en husbil som ägaren aldrig fick tillbaka. Mannen har också erbjudit människor falska lägenheter som han har tagit ut förskottshyra på.

44-åringen är tidigare dömd för grovt bedrägeri och 2009 började han avtjäna ett treårigt fängelsestraff för bedrägeri. Men året därpå rymde han under en permission och började systematiskt att genomföra nätbedrägerier.

Mannen förklarade de många fallen av bedrägeri med att han behövde pengar eftersom han är narkotikamissbrukare.

Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".