Glas av Bertil Vallien. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.
Åfors/Kosta

Valliens glas visas i Venedig

"Bertil brinner fortfarande för det här"
1:30 min

Idag öppnar en stor utställning på den italienska konstmässan Venedigbiennalen med glas av Bertil Vallien. Han har bjudits in att visa sitt glas i nio salar i palatset Palazzo Frichetti.

Det är den största utställningen som Orrefors Kosta Boda har levererat konstglas till. Totalt visas 155 artiklar - alla objekt som visas är gjutna i sand.

– Man kan säga från allting som Bertil har gjort, plus nya grejer. Så det blir jättespännande, säger Cecilia Kling, som är Bertil Valliens assistent vid glasbruket i Åfors.

Utställningsytan i Palazzo Frichetti är på totalt 500 kvadratmeter. Utställningen är en del i den internationella Arkitektursalongen som hålls på Venedigbiennalen i år. Venedigbiennalen är en av världens mest kända kulturhändelser.

Var och en av de nio salarna i palatset har fått varsitt tema. Bland annat "Sovande flickan" med verk som bygger på den sanna historien om en ung småländsk kvinna som blev medvetslös efter en olycka och sov igenom större delen av sitt vuxna liv. Ett annat tema är arkitektur och i ett rum har Bertil Vallien skapat en zon med objekt som har utsatts för extrem kyla eller värme, som har blivit is eller glas.

Cecilia Kling är med på vernissagen idag och är full av beundran inför sin arbetsledare - en av våra mest berömda glaskonstnärer som har skapat sin konst i hyttan i Åfors i nästan 50 år.

– Det är ofattbart. Att han fortfarande brinner så mycket för det här. Alltså, han är här från morgon till kväll när han är hemma i Åfors och jobbar. Vi står här i sandrummet och pular med sanden och mixtrar och grejar, berättar Cecilia Kling.

Erika Norberg
erika.norberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".