Janne Kronwall och Eva Erlandsson. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
Kronoberg/ Vislanda

Vislanda inte en del av mönstret

Skillnaderna i utbildningsnivå varierar stort mellan olika områden i länet. Det visar P4 Kronobergs kartläggning. Men trots att utbildning, hög inkomst och hög sysselsättning oftast går hand i hand, finns det också områden som bryter mönstret.

När P4 Kronoberg granskar de 20 postnummerområden i länet där högst andel av befolkningen läst vidare efter gymnasiet, har i snitt sex av tio en högre utbildning. Samtliga ligger i Växjö.

De 20 postnummerområden som har lägst utbildningsnivå hittas främst i mindre orter på landsbygden, som Traryd och Sävsjöström. Där har i genomsnitt två av tio läst vidare. På riksnivå finns ett tydligt samband mellan utbildningsnivå och sysselsättning, men det gäller inte nödvändigtvis i Kronoberg.

Ett exempel är Alvestaorten Vislanda.

– Här finns en stor spridning av olika småföretag, vilket gör att vi klarat oss ganska bra trots krisen. Ungdomar har kunnat börjat jobba och tjäna pengar direkt efter skolan, säger chefen Janne Kronwall medan han visar runt i Vislandaföretaget Wicas industrilokaler.

Wica tillverkar kyldiskar och är en av Vislandas största arbetsgivare. Enligt Statiska centralbyråns siffror har bara två av tio av dem som bor i Vislanda pluggat vidare efter gymnasiet. I teknikhallen står Eva Erlandsson och monterar kyldiskar. Hon började arbeta som vårdbiträde direkt efter nionde klass.

 – Jag var skoltrött och ville börja jobba. Så jag ringde ett samtal och tre dagar senare hade jag ett jobb, säger hon.

Gymnasieutbildningen till undersköterska läste hon in på Komvux men efter 23 år i yrket bytte hon bana. Trots att hon och många andra i småföretagartäta Vislanda klarat sig bra utan högre studier, tror Eva Erlandsson att utbildning blir allt mer betydelsefullt.

– Jag tror att det är jätteviktigt. De förutsättningarna som fanns då finns inte idag, säger hon.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".