Bara en av 56 kontrollerade butiker i Blekinge och Kronoberg hanterar grillad kyckling korrekt. Foto: Lars-Gunnar Bengtsson/SVT
Sverige

Kyckling kan bli dyrare

Det kan bli dyrare kyckling i butikerna - om bara någon månad. Orsaken är dyrare foderpriser.

Kycklingslakterierna påverkas liksom många i livsmedelsbranchen av att priserna på spannmål skjutit i höjden. Det har lett till kraftigt ökade foderpriser.

Guldfågeln AB, där Jimmy Samuelsson är vd, har meddelat handeln att de redan den 24 september behöver ta ut 7-8 procent högre priser.

– Vi måste ta ut det gentemot våra kunder. Det är så stor påverkan på våra uppfödare, de klarar inte av att ta den här kostnaden, säger han.

Foder största utgifte

Det är de kraftigt höjda priserna på spannmål som gjort fodret dyrare. Eftersom fodret är den klart största utgiften för kycklinguppfödarna - 70 procent av kostnaden - så kostar de levande kycklingarna mer för slakterierna. Därför aviseras höjda priser för den färdiga produkten.

Den andra stora aktören på marknaden, Lantmännen Kronfågel, har också aviserat höjning, både för sin svenska och danska produktion. Nu förhandlar man med handeln för att få igenom prisökningarna.

Normalt sett ska förändringar i priset förvarnas tre månader i förväg.

Men nu är det inget normallläge längre, menar Jimmy Samuelson på Guldfågeln som hävdar force majeur. Argumenten är den extrema utvecklingen senaste tiden.

– Då är argumenten via råvarubörserna världen över, exempelvis har sojan gått upp 60 procent på ett år, vetet 20-25, det tror jag alla känner till om man inte bara läser Kalle Anka och Fantomen.

Också andra köttprodukter dyrare

Eftersom spannmålspriserna och foderpriserna ökar i hela världen blir även till exempel den danska kycklingen dyrare. Och eftersom även andra köttprodukter kommer bli dyrare räknar inte Jimmy Samuelson med att vi konsumenter ska köpa färre kycklingar när priserna går upp.

Tvärtom finns en konkurrensfördel för kycklingen, som inte är lika foderkrävande att föda upp som exempelvis grisar.

De ökade varsel inom livsmedelsindustrin som Ekot tidigare berättat om märks inte hos de två stora svenska kycklingproducenterna vi talat med. Guldfågeln med 350 anställda fabriken i Mörbylånga på Öland och 120 på Torsåsen utanför Falkenberg hoppas till och med kunna utöka sin personalstyrka.

– Det ser bra ut. Fortsätter vi och säljer som vi gjort hittills i år så tror jag det går åt det andra hållet, med andra ord att vi sysselsätter mer än för ett år sen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".