Ikeagruppen beklagar att kvinnor tagits bort i den Saudiarabiska katalogen.
Ikea

Ikeagruppen beklagar retuschering

1:43 min

Ikeagruppen, som har producerat den omdiskuterade katalogen åt Ikea i Saudiarabien där man har tagit bort kvinnor, beklagar nu retuscheringen. Det står i konflikt med Ikeas värderingar. Nu ser Ikeagruppen över vad man kan göra för att det inte ska ske igen.

– Som producent av Ikea-katalogen beklagar vi den här situationen. Vi borde ha reagerat och insett att att inte låta kvinnor vara med i den saudiarabiska versionen står i konflikt med Ikeagruppens värderingar, säger Josefine Torell, pressansvarig på Ikeagruppen.

I Saudiarabien är det en saudiarabisk företagsgrupp, Al Sulaiman, som driver Ikea-varuhusen enligt franschisavtal med Inter Ikea Systems. Det är respektive lokal franchisetagare som ansvarar för den lokala verksamheten och det gäller också katalogen.

Men Ikeagruppen säger däremot att de som producent av katalogerna borde ha reagerat på hur katalogen i Saudiarabien såg ut.

– Vad vi gör nu är att vi ser över de rutiner vi har för att kunna säkra att vi har en korrekt och riktigt presentation av våra erbjudanden ur ett värderingsperspektiv i alla olika versioner av Ikea-katalogen.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Inga kvinnor i saudisk Ikea-katalog

Foto: Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Så gott som varenda kvinna och många många flickor är borttagna i Ikeas saudiska katalog. Nästa års upplaga har specialdesignats för Saudiarabien.
#text=5290767#

Ikeas franchisesystem

Inter Ikea Systems har det övergripande ansvaret för Ikeas koncept globalt.

Ikea-koncernen driver omkring 290 Ikea-varuhus i 26 länder och 40 varuhus i 15 länder drivs av andra franchisetagare som ägs utanför Ikea-koncernen.

I Saudiarabien är det en saudiarabiskt företagsgrupp, Al Sulaiman, som driver varuhusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista