Väckelsång/Åryd

Oljestöld skulle kunna orsakat brand

1:25 min

Transformatorolja stjäls från eltransformatorer i länet. Ett nytt fenomen, enligt Eon. Men vad tjuvarna ska använda oljan till är oklart.

Nyheterna har tidigare berättat om stölder av transformatorolja i Eon:s eltransformatorer i Åryd och Väckelsång.

Men vad ska tjuvarna använda transformatoroljan till? Den frågan ställer man sig på Eon som två dagar i rad har drabbats av stölder. Stölder som i värsta fall kunde ha slagit ut elförsörjningen och orsakat ett svårsläckt brand.

– Kopparstölder är vi dessvärre allt för familjära med. Men oljestölder har vi aldrig tidigare råkat ut för, säger Johan Aspegren Eon:s informationschef.

Oljan i eltransformatorerna används för att kyla elomvandlingsutrustningen som utan oljan skulle överhettas och börja brinna. Som tur var valde tjuvarna i Åryd och Väckelsång att tappa oljan ur transformatorer som inte var i drift som används som reserv. Därför uppstod ingen brand.

Den stulna oljan är en specialolja som enligt Johans Aspegren inte går att använda till annat än eltransformatorer.

– Så att använda olja i villapannan är fullkomligt uteslutet och inte heller i dieselbilen som inte skulle gå särskilt långt och det skulle bildas ett svart moln bakom den.

Johan Aspegren har inget svar på frågan vad tjuvarna hade tänkt använda oljan till. Han tror inte att något annat elföretag skulle vara intresserat av att köpa begagnad transformatorolja.

Stölderna är mycket allvarliga och kan leda till svåra samhällsstörningar med elavbrott eller brand.

– Hade det börjat brinna hade stationen i värsta falla slagits ut under flera dagar, säger Johan Aspegren.

Tomas Lindberg

tomas.lindberg@
sverigesradio.se

0470-72 60 81
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista