Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Värnamo

Polisanmäld för obetald tv-licens

Radiotjänst: ”Väldigt ovanligt”
0:59 min

En Värnamobo har polisanmälts av Radiotjänst för att han inte betalar TV-licens. En mycket ovanlig åtgärd, menar Radiotjänst.

– Jag skulle säga att det är väldigt ovanligt. Det handlar om ett fåtal sådana ärenden per år som går till polisanmälan och ännu färre leder till ett konkret strafföreläggande, säger Johan Gernandt som är kommunikationschef på Radiotjänst.

Det var i oktober som radiotjänst fick kännedom om att mannen, som är i 40-50 årsåldern, hade en tv-mottagare utan att ha anmält detta. Eftersom att det är ett brott att inte uppge att man har en TV-mottagare, har polisen öppnat en förundersökning.

– Vi följer en väl beprövad arbetsordning i sammanhanget och arbetsgången vid sådana här tillfäller är att om vi anser att vi kan belägga att ett hushåll innehar en tv-mottagare men inte betalar, eller själv inte medger det, då kan vi gå till polisanmälan, säger Johan Gernandt.

Skulle mannen dömas så väntar böter på 1500 kronor. Han behöver inte oroa sig för att åka i fängelse, lovar Johan Gernandt.

– Nej, absolut inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".