Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Kronoberg

Länsstyrelsen: "Ja det röks på gymnasieskolor"

"Det är viktigt att Länsstyrelsen informerar"
1:38 min

Nästan ingen gymnasieskola som Länsstyrelsen nu har granskat är rökfri. Detta trots att det förbjudet att röka på skolgårdar.

Och det var inte mycket bättre på grundskolorna.

– Det röktes på tio av 12 gymnasieskolor som vi besökte. Och det röktes på åtta av 18 grundskolor, säger Jan Borgehed, alkohol- och tobakshandläggare på Länsstyrelsen.

Det är helt och hållet förbjudet att röka på skolgårdar. Det gäller oavsett ålder och oavsett tid på dygnet. Men det hjälper alltså inte speciellt mycket. Det visar den kartläggning som Länsstyreslen har gjort.

– Det är väl spänningen och dragningen till vuxenvärlden, säger Jan Borgehed.

Många skolor arbetar aktivt med att minska rökningen bland eleverna och det är speciellt i åldern 14-17 år som det är viktigt att få ungdomar att inte börja röka. För om man inte testar i den åldern, så är det stor chans att man inte börjar överhuvudtaget, säger Borgehed.

Under många år har allt färre ungdomar börjat röka. Men den trenden har kommit av sig lite.

– Det är inte fler som börjar röka, men inte heller färre. Därför är det viktigt att Länstyrelsen informerar om hur läget är så att trenden kan vända neråt igen, avslutar Jan Borgehed, alkohol- och tobakshandläggare på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".