1 av 2
Protest mot rivning av tusenåriga riket. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Omkring 50 personer deltog i manifestationen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Manifestation för riviningshotad kulturmiljö i Växjö

1:00 min

Omkring 50 personer var med på manifestationen i dag för att rädda den gamla gårdsmiljön på Skolgatan i Växjö, kallad det tusenåriga riket.

Den borgerliga majoriteten i byggnadsnämndens arbetsutskott har sagt ja till rivning. Detta trots tjänstemannens förslag att säga nej.

Och det här är bara en fortsättning på kommunens rivningspolitik, sa en av talarna på mötet Lennart Värmby, och gav exempel på en bok som kommunen gav ut på 70-talet:

– Den boken pekade ut ett antal kulturmiljöer i centrala Växjö som var värda att bevara. Under 70- och 80-talet blev den boken inget annat än en rivningskatalog.

Många av åhörarna skrev också på de namninsamlingslistor mot en rivning för att försöka påverka det kommande beslutet i byggnadsnämnden. Barbro Blom var en av dem.

– Jag tycker det är synd att de ska riva de här byggnaderna. Det är ju som de säger på mötet att de har rivit nästan all gammalt i stan. Man får ju hoppas att det går att ändra på beslutet att riva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista