Gunnar Nordmark. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Växjö

Nordmark (FP) teg om att han var med i bilen

1:46 min

När det blev känt att folkpartisten Patric Svensson hade kört rattfull sa ordförande i Folkpartiet i länet Gunnar Nordmark att han blev ledsen och bestört när partikollegan informerat honom om vad som hänt. Men nu visar det sig att Gunnar Nordmark fanns med i bilen som Patric Svensson körde.

I tisdags förra veckan blev det känt att folkpartisten Patric Svensson stoppats i en nykterhetskontroll och visat sig ha 0,28 promille i blodet. Patrik Svensson valde då att lämna alla sina politiska uppdrag, bland annat som ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden. I samband med det fick ordföranden i Folkpartiet i Kronoberg Gunnar Nordmark frågan från P4 Kronoberg om hur han hade fått veta: "Ja, jag informerades ju om det direkt av Patric." På frågan om vad Svensson sagt svarade Nordmark "Ja han tillstod ju vad som hade hänt."

Men nu visar det sig att Gunnar Nordmark fanns med i bilen som Patric Svensson körde, något som Gunnar Nordmark bekräftar. Så här svarar han på frågan om varför han inte berättade det med en gång:

– Jag tyckte inte att det fanns någon anledning att berätta vad som hade förevarit där utan jag vet inte riktigt vad jag svarade då för jag var väldigt uppskärrad fortfarande och var djupt bedrövad, säger han.

Enligt Gunnar Nordmark hade han ingen anledning tro att Patrik Svensson var rattonykter - i sådana fall hade han hindrat honom från att köra. Frågan är då vad det skulle ha för betydelse om allmänheten hade fått veta att Gunnar Nordmark var med i bilen som Patric Svensson körde.

Tror du att bedömningen från allmänheten hade blivit annorlunda?

– Det har jag ingen uppfattning om.

Så det var inte därför du valde att låta bli att berätta att du själv varit med i bilen?

– Det hade ingenting med det att göra överhuvud taget, säger Gunnar Nordmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista