1 av 2
Tew Svionyang hade fem timmar varje dag att hålla skolan ren. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
2 av 2
Växjö

Pressad skolstäderska slutar på ISS

1:30 min

Som vi tidigare berättat hade en lokalvårdare på en Växjöskola så svårt att hinna med städningen att hon bett sin sambo om hjälp. Men att hon hade med sig sambon ledde till en varning från företaget, och nu har städerskan sagt upp sig. Biljana Papic, som arbetar med integrationsfrågor på Växjö kommun säger att arbetsgivare som har många utlandsfödda anställda har ett större ansvar när det gäller informationen.

För tre veckor sen berättade Tew Svionyang anonymt i Nyheterna om sin höga arbetsbelastning en skola i Växjö. Hon hade bland annat känt sig tvungen att ta hjälp av sin sambo för att hinna färdigt med städningen.

– Jag bara springer och springer och springer. Jag ligger vaken och tänker på hur jag ska hinna,  jag håller på att bli tokig, sade hon då.

När ISS fick reda på att Tews sambo hjälpt henne att tömma papperskorgar kallades Tew in till sin chef. Agerandet var ett regelbrott och Tew fick en skriftlig varning, en så kallad erinran. Samtidigt sade hennes chef att skolpersonalen klagat på hennes städning av lokalerna.

– Men jag hade sagt till min chef att jag klarar inte det själv, säger hon.

Tew Svionyang säger att hon inte känt till att det varit förbjudet att ta med sig någon.  Hon har haft olika städuppdrag hos ISS sen 2010, och varit mån om att få ett bra cv. Men hon tog kritiken hårt och sade att hon inte ville jobba kvar.

– Jag tänkte bara jag vill sluta, så att jag inte får mer problem.

Tew Svionyang säger att hon inte ångrat att hon slutat. Men hon är samtidigt besviken, eftersom hon gjort så gott hon kunnat för att lösa situationen.

– Jag blev ganska ledsen eftersom jag hjälpt till i tre år och gjort vad jag kan, säger hon.

Läs tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista