Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Braås

100 varslas på Volvo i Braås

Platschef Jörgen Sjöstrand
1:34 min

Volvo varslar om uppsägning av 100 anställda i Braås. Det handlar om 95 kollektivanställda och fem tjänstemän. Anledningen är vikande efterfrågan.

– Det finns en osäkerhet som gör att våra kunder inte inversterar i nya maskiner, säger Jörgen Sjöstrand, platschef i Braås.

Totalt varslar Volvo CE om uppsägning av 350 anställda. Andra orter som berörs är Hallsberg, Arvika och Eskilstuna.

– Varslet var väntat, men vi trodde inte att det skulle bli i den här utsträckningen, säger Per-Lennart Björn, ordförande för IF Metall på Volvo i Braås.

– Medlemmarna tyckte också det var många och att skillnaden mellan antalet kollektivanställda och tjänstemän var stor, fortsätter han.

P4 Kronoberg har pratat med en anställd på Volvo i Braås. Han säger att det har varit en orolig stämning under en längre tid bland de anställda.

– Vi fick beskedet idag och efter beskedet har det varit extremt dålig stämning och väldigt oroligt för hur det kommer att bli, säger han.

Idag jobbar 950 personer på Volvo i Braås. I somras fick ett stort antal visstidsanställda lämna och nu förlorar man alltså även 100 fastanställda. Och både Sjöstrand och Björn signalerar en viss oro för framtiden.

– Långsiktigt tror vi det kommer gå upp, men just nu ser vi inte den ljusningen, säger Jörgen Sjöstrand.

– De säger att det här ska räcka för det man känner till för 2013, men man vet ju inte vart världsekonomin är på väg. Det kan ju barka iväg vart tusan som helst, säger Per-Lennart Björn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".