Kronoberg

Dyrare med kontantbetalning på bussarna

Snart blir det dyrare att betala kontant på bussarna i länet. Den 9 december gör Länstrafiken Kronoberg ett tillägg på 20 kronor om resenärerna betalar med kontanter.

Allt handlar om att arbetsmiljön för chaufförerna ska bli tryggare. På det här sättet hoppas man att fler väljer andra betalsätt så att andelen kontanter på bussen blir mindre. Alternativen förutom kontanter är i stället betalkort, resekort eller mobilbiljett.

– Eftersom det blir 20 kronor dyrare för resenären hoppas vi att de i stället väljer våra andra betalsätt. Kontanttillägget är ett sätt att uppmuntra det, säger länstrafikens trafikdirektör Thomas Nilsson.

Det var efter ett rån på en av Växjös stadsbussar 2006 som länstrafiken inledde sitt arbete med att minska kontanthanteringen. Sedan dess har möjligheterna att betala på andra sätt än med kontanter utökats successiv.

– Vår målsättning är att komma ned under tio procent när det gäller betalning med kontanter, säger Thomas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".