Inger Andersson och Hasse Bengtsson, Skogsstyrelsen. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Växjö

Växjö håller koll på skogsbrukets puls

1:50 min

Vill man ta pulsen på svenskt skogsbruk och konjunkturen är det Växjö som gäller. På skogsstyrelsen i Växjö registrerar man nämligen alla avverkningsanmälningar förutom de som skickas digitalt. När antalet avverkningsanmälningar ökar eller minskar är det  oftast ett första tecken på att konjunkturen förändras.

– Det är väldigt lugnt just. Det är inte många anmälningar som vi tar emot. Skogsägarna får väl för dåligt betalt, säger Inger Andersson som tillsammans med fyra kollegor registrerar hyggesanmälningarna.

Under högkonjunkturen 2010 registrerade man mellan 400 och 500 anmälningar per dag. Nu rör det som om 100.

– Skogskonjunkturen brukar normalt gå före, så antalet anmälningar är en bra indikation på när det är på väg att svänga, säger jägmästare Hasse Bengtsson som är Skogsstyreslen distriktschef i Kronoberg.

I Växjö registreras och kontrolleras anmälningarna innan de sen skickas vidare ut i landet till det Skogsstyrelsedistrikt som ligger närmast den skog som ska avverkas. Där görs bedömningen om myndigheten ska besöka den skog som ska avverkas.

Skogsvårdslagen kräver att skogsägaren anmäler avverkningen sex veckor innan avverkningen ska börja. Anmälan ger skogstyrelsen möjlighet att kontrollera att avverkningen inte skadar viktiga natur- och kulturvärden. Efter avverkningen kan myndigheten också kontrollera att skogsägaren planterar ny skog eller på annat sätt förnyar skogen. Men det handlar inte om en hundraprocentig kontroll. Långt ifrån alla avverkningar syns i detalj.

– Det finns varken resurser eller ambitioner från samhällets sida att ha en total kontroll, utan det allra mesta av ansvaret ligger på skogsägaren själv, säger Hasse Bengtsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista