Kronoberg

Lågt deltagande i modersmålsundervisning

"Det bör prioriteras högre"
1:28 min

Kronobergare med annat modersmål än svenska deltar i mycket mindre utsträckning i modersmålsundervisningen än i andra län i Sverige. Och kommunerna i länet har olika syn på vikten av undervisningen.

Bara 15 procent av de grundskoleelever i länet som har rätt till modersmålsundervisning enligt lag deltar i sådan undervisning. Sett till hela landet, så är det bara Jämtland som har ett lägre deltagande. Det visar siffror som Skolverket har tagit fram åt nyhetsbyrån Siren.

Och skillnaderna är stora mellan kommunerna. I Uppvidinge kommun är det bara drygt sex procent som deltar jämfört med Alvesta som har högst deltagande i länet med nästan 50 procent.

Kommunerna i länet har olika syn på vikten av modersmålsundervisning. Mycket handlar om att föräldrarna inte efterfrågar det, menar Torbjörn Gustavsson som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han tycker själv att det nya språket ska prioriteras högre.

– Språket i det nya landet är nyckeln till framgång. Det är inte fel att prioritera det, säger han.

I hela landet är det 55 procent av de har rätt till det som utnyttjar modermålsundervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".