Foto Martina Svensson/Sveriges Radio
Växjö

Timmeslångt rån uppe i rättegång

Rånarna erkänner brottet
1:37 min

Rånet höll på i över en timme. På tisdagen inleddes rättegången mot tre män i 20-årsåldern som ska ha rånat en jämnårig man på stadsdelen Teleborg i Växjö tidigare i höstas.

På väg hem från centrala Växjö stoppades den 19-årige mannen av tre personer. Det blev starten på ett rån som skulle pågå i över en timme.

Till att börja med tvingade de tre rånarna till sig 19-åringens mobiltelefon och klocka, men när det visade sig att han inte hade några kontanter på sig tog de tre männen också hans bankomatkort. Medan två av rånarna stod kvar hos 19-åringen gick den tredje till en bankomat som låg i närheten och tog ut de pengar som fanns på kontot, vilket var cirka 300 kronor.

Rånarna, som i förhören under rättegången idag sa att de behövde mer pengar än så till en skuld, nöjde sig därför inte. De bestämde sig för att ta sig hem till 19-åringen för att där se om det fanns något av värde. När de kom hem till 19-åringen rånades han av de tre männen på stora mängder elektronik, men också kläder och mat.

Under hela rånet hade en av de tre männen en pistol, som senare visade sig vara en så kallad soft airgun, som de hotade 19-åringen med.

Mitt under rånet i lägenheten hittade en av männen en inloggningsdosa till 19-åringens internetbank. De tvingade honom att logga in, och då visade det sig att bara minuterna tidigare hade studiebidraget betaltas ut. Det innebar att det tidigare tomma kontot nu innehöll nästan 9000 kronor.

Rånarna beslutade sig då för att ta sig till samma bankomat i närheten, och ta ut i stort sett hela den summan också innan de lät 19-åringen vara.

Samtliga tre anklagade erkände rånet och var mycket ångerfulla vid rättegången. Det återstår ytterligare en rättegångsdag - om en vecka fortsätter förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".