Bernhard Carlsson, driftschef vid avloppsreningsverket Sundet. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Växjö

Kommunen tvingas bränna fordonsgas

Fordons gas facklas vid Sundet
1:43 min

Växjö kommun tvingas bränna upp fordonsgas som produceras vid Sundets avloppsverk. Produktionen av gasen startade för någon vecka sedan, den 16 november, och det är vid intrimningen av anläggningen som man nu måste bränna upp en del av gasen.

– Vid intrimningen måste vi ibland stoppa produktionen och har man då ingen avsättning för gasen måste vi helt enkelt bränna upp den, säger Bernhard Carlsson, driftschef vid avloppsreningsverket Sundet.

Fordonsgasen vid reningsverket Sundet produceras av det hushållsavfall som villaägare i Växjö källsorterar. Det startade i våras. Den 16 november startades sedan produktionen av fordonsgasen som levereras via den 4 kilometer långa rörledningen som går i norra Bergundasjön till macken vid Hermi Bil på Västra industriområdet.

– Det kan ju hända att de inte klarar att ta emot gasen vid macken, men vi måste då ända fullfölja intrimningen och då tvingas vi att fackla bort gasen. Det är metangas som är en mycket aggressiv växthusgas, som vi oskadliggör genom att fackla eller bränna.

Hur mycket gas har ni bränt upp i dag?

– Det är inte mycket, men så klart åker man förbi och ser gasfacklan från vägen här vid Sundet så syns det tydligt i novembermörkret att vi bränner den.

Är det här ett återkommande problem?

– Det kan man inte säga. Det kommer bara att ske i nödfall vid intrimning, service och reparationen.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".