Kent Ekeroth (SD) blir kvar i riksdagen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

SD:s Kent Ekeroth lämnar sin post i partiet

"Finns inte förtroende"
0:43 min

Sverigedemokraten Kent Ekeroth lämnar sitt uppdrag som partiets rättspolitiska talesperson. Han lämnar också sin plats som ledamot i riksdagens justitieutskott.

Han sitter däremot kvar i riksdagen, meddelar Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande. Beslutet att Kent Ekeroth skulle lämna sina uppdrag var han och partiledningen överens om, enligt partisekreteraren Björn Söder.

– Vi ser i dagsläget inte att det finns förtroende för Kent Ekeroth som rättspolitisk talesperson.

Men finns det förtroende för honom som riksdagsledamot?

– Ja, vi har gjort den bedömningen att vi anser att han kan sitta kvar i riksdagen.

Men vad ska han ägna sig åt i stället?

– Han kommer fokusera på att bygga upp sitt förtroende och arbeta med det långsiktigt. Samtidigt kommer han också bistå andra ledamöter i deras arbeten.

När avslutar Ekeroth den här timeouten?

– Det får vi återkomma till. Jag ser att han kan gå tillbaka ganska omgående till sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Tidigare har också Erik Almqvist lämnat sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson och i morgon presenterar Sverigedemokraterna nya talespersoner. 

Anledningen till att både Erik Almqvist och Kent Ekeroth lämnar sina uppdrag är de filmer som tidningen Expressen publicerade i förra veckan där Erik Almqvist bland annat uttrycker sig rasistiskt och sexistiskt.

"Det är min fasta övertygelse att Sverigedemokraternas förslag om långtgående reformer på det rättspolitiska området är nödvändiga beståndsdelar i byggandet av ett bättre samhälle. På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor," skriver Ekeroth i en kommentar.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".