1 av 2
Darinée Kerdkul hade fyra timmar på sig att städa alla områden på Grand Samarkand varje morgon. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
2 av 2
Växjö

Städerskans man: "ISS kringgick LAS"

Städerskan: "De hämtade tillbaka alla nycklar"
1:38 min

Darinée Kerdkul hade städat hos ISS i två år på olika månadsvisa anställningar när hon fick ett föräldravikariat. Men när hennes man Göran Johansson frågade vem Darinee vikarierade för, sade hennes chef att personen inte fanns.

– Ja, det var vad de sa nere på kontoret när jag var med på ett möte. Hon finns inte. Henne har vi hittat på, sade de för att Darinée ska kunna ha kvar sin anställning, säger Göran Johansson.

Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, kan inte arbetsgivare ge visstidsanställningar hur länge som helst utan att ge personen en tillsvidareanställning. Men vikariat räknas till en annan kvot. Och vad det ska ha handlat om i det här fallet är enligt Göran Johansson att ISS uppfann en föräldraledig person för att företaget inte skulle behöva anställa Darinée.

– Sen rullade det på, jag kanske får mer timmar, de har lovat mig mer timmar, jag kanske får en fast anställning, det fick jag jämt höra, säger Göran Johansson.

P4 har kollat om det fanns någon person som var föräldraledig i Kronoberg under den aktuella perioden med det namn som finns på Darinée Kerdkuls kontrakt, men vi har inte hittat någon.

Och någon fast anställning för Darinée blev det aldrig. Grand Samarkand som var det senaste stället hon städade, var omöjligt att städa under den tid hon fick på sig hos iss. Och när hon påpekade det för sin chef, ja då blev det inga mer timmar.

– Hon kom och sa Darinee, du måste städa här här här. Jag blev ledsen och grät och sa till min man, jag vill inte jobba mer. Men sen hämtade de tillbaka alla nycklar, och sen blev det stopp med jobb, säger Darinée Kerdkul.

Den person som varit Darinée Kerdkuls chef jobbar inte kvar på ISS, säger företagets kommunikationschef Christer Ekelund.  I våra senare sändningar besvarar han kritiken.

Läs tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".