Växjö

Matteproffs hjälper elever

1:47 min

Nu behöver skolungdomar i Växjö inte längre riva sitt hår hemma på kammaren över att man inte kan lösa matteproblemen. Igår öppnade Mattecentrum en räknestuga på Katedralskolan. Här ska elever få hjälp av matteproffs.

– Det här är kanonbra, säger eleven Simon Wirkensjö, som har kommit till den nyöppnade räknestugan för att få hjälp med några svåra andragradsekvationer.

Simon är glad att få professionell mattehjälp . Visserligen finns det redan läxhjälp att få på Katedralskolan, men inte alltid med mattematiken .

Det är föreningen Mattecentrum som startat den första räknestugan i Växjö. Verksamheten sponsras av näringslivet. Mattecentrum har nu verksamhet i 18 svenska städer som från Malmö i söder till Luleå i norr hjälper omkring 3500 barn och ungdomar. 360 volontärer håller igång verksamheten

Vad var det då som fick Tim Gustavsson att ställa upp som pedagogisk mattevolontär.

– Det var min kompis som drog hit mig. Vi både tycker att det är jätteroligt med mattematik

Det är många som tycker att matematiken är svår och svenska elevers mattekunskaper har försämrats. Det visar flera undersökningar.

– Det är en nedåtgående trend i Sverige som måste vändas. Det är stor efterfrågan på kunskaper i mattematik, säger August Bergöö som är Mattecentrums verksamhetsutvecklare

Tomas Lindberg

tomas.lindberg@
sverigesradio.se

0470-72 60 81
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista